Opret profil
Skip til indhold

Anatomi og fysiologi

Vi har udvalgt det vigtigste om kroppens anatomi og fysiologi. Lær blandt andet om bevægeapparatet, celler og væv, fordøjelsessystemet, kredsløbet og meget mere. Vi anbefaler, at du starter med introduktionsvideoen til faget, så du får godt styr på fagsproget til en start. Alternativt kan du starte med de meget populære introduktionsvideoer til de enkelte organsystemer.

Sanserne

  • Høresansen og ligevægtssansen afhænger af et sammenspil mellem øret og hjernen. Lyd opfanges af øremuslingen, aricula, og føres gennem flere trin til hjernens hørecentre. Lydbølgerne sætter gang i mange svingninger af ørets forskellige dele, bl.a. trommehinden, hammeren og ambolten. Det får væsken og membranerne i sneglen, cochlea, i svingninger. Svingningerne bøjer hårene på sansecellerne, og derved dannes hørenerveimpulser. Ligevægtssansen registrerer kroppens bevægelse og stilling. Disse sanseceller sidder i buegangene og vestibulum i det indre øre.
    13:34
  • Smagssansen og lugtesansen sanser stoffer i føden og indåndingsluften. Smagssanseceller samlet på tungen i smagsløg gør det muligt at smage de fem smage: salt, sødt, bitter, surt og umami. Smagen udløses, når smagsnerveimpulser sendes til hjernen via hjernenerverne 7, 10 og 9. Hjernenerve 1, nervus olfactorius, er kendt som "lugtenerven". Den sender lugtenerveimpulser fra lugtesanseceller til hjernen for at udløse lugte. Der er et tæt sammenspil mellem lugte- og smagssansen. Derfor smager mad af mindre ved forkølelse.
    12:09
  • Synssansen er en af de fem centrale sanser. Synet virker via et sammenspil mellem øjets forskellige dele og hjernens synscentre. Lysbølger rammer øjet og bevæger sig ind til de specialiserede synssanseceller: tappe og stave. Dette starter synsnerveimpulsernes rejse til synscentrene i hjernens occipitallapper. Pupillen, linsen, hornhinden, regnbuehinden m.m. spiller også en rolle for synets funktion.  
    13:21
    Synssansen5197 visninger

Vores videoer om anatomi og fysiologi gør din læring om kroppens organsystemer både bekvem og overskuelig, så du kan føle dig tryg og forstå emnet i dybden. Om du ønsker at genopfriske dit kendskab til bevægeapparatet, fordøjelsessystemet eller opdatere din viden om celler og væv, så tilbyder vores videoer troværdig viden fra erfarne danske undervisere.

Vi dækker emnet på kryds og tværs med en lang række underemner, så du kan repetere specifikke områder eller genskabe en komplet forståelse af menneskets anatomi og fysiologi. Hver video er udformet som en fleksibel læringsvej, så du kan studere når-som-helst og hvor-som-helst.