Opret profil
Skip til indhold

Sygdomslære

Her kan du blive klogere på sygdomslære, som er et stort og komplekst emne med mange detaljer. Videoerne har alle en fast struktur, så du kommer godt rundt om bl.a. sygdomsprocesser, symptomer, komplikationer og de vigtigste behandlingsprincipper. Du kan bl.a. lære om de vigtigste sygdomme, nervesystemet, fordøjelsessystemet, kredsløbet og andre vigtige organsystemer. Start eventuelt med at se introduktionsvideoen til sygdomslæren som fag.

Nervesystemet

  • Apopleksi er blodpropper i hjernen og hjerneblødninger. Ved blodprop i hjernen forhindres blodet i at strømme til et område i hjernen. Hjerneblødning kaldes intracerebral hæmoragi, og blødningen presser på de omkringliggende neuroner. Symptomerne er forskellige, alt efter hvilket område af hjernen som rammes. Det kan være afasi, hukommelsesproblemer og træthed. 
    28:13
    Apopleksi8084 visninger
  • Videoen handler om delir, som er en hyppig tilstand, hvor hjernen ikke kan opretholde en klar bevidsthed. Patienten er derfor typisk desorienteret, ængstelig og har en ændret opmærksomhed. I videoen kan du bl.a. lære om disponerende og udløsende faktorer og om typisk behandling af delir. 
    17:03
    Delir1364 visninger
  • Demens rammer 14.000 danskere hvert år. Den hyppigste form for demens er Alzheimers sygdom. I videoen kan du lære om vaskulær demens, lewy body-demens og frontotemporal demens. Symptomer på demens kan være hukommelsesbesvær, besværet opmærksomhed og adfærdsændringer. Du kan også lære om plaques og tangles, som er to typer af forandringer i hjernen. 
    25:26
    Demens5249 visninger
  • I den her video kan du lære om hovedtraumer og spinaltraumer, som er fysiske skader, der kan påvirke centralnervesystemet. Vi kigger bl.a. på årsager, symptomer, diagnostik og behandling. Du kan også lære om begreber som stumpt- og penetrerende traume, GSC-score og ABCDE-gennemgang.
    17:49
  • Epilepsi er en neurologiske lidelser som skyldes øget aktivitet i hjernens neuroner. I videoen kan du lære om forskellige typer af anfald, årsager til epilepsi og behandling og forebyggelse. Videoen dækker bl.a.  fagbegreber som generaliserede, tonisk-kloniske, myoklone og fokale anfald, antiepileptika og ketogen diæt.
    22:15
    Epilepsi37 visninger
  • I videoen kan du primært lære om bakterieinfektioner i hjernehinderne. Det kalder man bakteriel meningitis, og det er heldigvis ikke en særlig hyppig tilstand. Du kan også lære om meningitis forårsaget af virus, om infektioner i hjernevævet og om hjerneabscesser. I løbet af videoen vil du støde på begreber som nakke- og rygstivhed, petekkier, lumbalpunktur og CRP.
    17:26
  • Videoen handler om øjensygdommen aldersrelateret maculdegeneration, også kaldet AMD. Du kan lære om alt fra øjets anatomi til diagnostik og behandling af sygdommen. Videoen dækker også begreber som tør AMD, våd AMD og Amslers kort.
    13:44
  • Intrakranielle tumorer er svulster indvendigt i kraniet, hjernen eller i hjernehinderne. I denne video vil du lære om de hyppigste primære intrakranielle tumorer: astrocytomer, meningeomer, hypofysetumorer, acusticusneurinomer og medulloblastomer. Videoen kommer også ind på sygdomsudvikling, symptomer, undersøgelse, diagnose, behandling og prognose. 
    27:24
  • Parkinsons sygdom er en neurodegenerativ sygdom. Det vil sige, at hjernen ødelægges over tid af sygdommen. I videoen kan du lære om symptomer, behandling og de forandringer, der sker i hjernen ved Parkinsons sygdom. Du kan også lære begreber som substantia nigra, basalganglier, dopamin, lewy-legemer, tremor, bradykinesi og deep brain stimulation.  
    15:47
    Parkinsons sygdom1862 visninger

Dit pensum på video inden for sygdomslære. Vores videoer tilbyder en tryg og fleksibel måde at lære på, og vi dækker alt fra basal sygdomslære og diagnostiske redskaber til fordøjelsessystemet, nyrer og urinveje, psykiske lidelser og meget mere. Du har altid adgang til videoerne, så du frit kan tilpasse din læring til dit eget skea og din hverdag.

Du kan repetere stoffet efter behov eller genoptage hvor du er nået til. Det sikrer dig en god forståelse af emnerne og en mere dybdegående viden. Så er du altid godt forberedt.