Opret profil
Skip til indhold

Sygdomslære

Her kan du blive klogere på sygdomslære, som er et stort og komplekst emne med mange detaljer. Videoerne har alle en fast struktur, så du kommer godt rundt om bl.a. sygdomsprocesser, symptomer, komplikationer og de vigtigste behandlingsprincipper. Du kan bl.a. lære om de vigtigste sygdomme, nervesystemet, fordøjelsessystemet, kredsløbet og andre vigtige organsystemer. Start eventuelt med at se introduktionsvideoen til sygdomslæren som fag.

Fordøjelsessystemet

  • Videoen handler om akut abdomen, som er en klinisk tilstand, der kan skyldes forskellige sygdomme i bughulen og bækkenhulen. Du kan lære om de mest almindelige symptomer, så du kan skelne mellem milde og alvorlige forløb. Du lærer også om fagbegreber som fx appendicitis, divertikultis, perforeret ulcus, ileus og referred pain
    22:34
    Akut abdomen5701 visninger
  • Cirrose er en kronisk sygdom i leveren og kaldes også for skrumpelever. I denne video kan du lære om forekomst af sygdommen i Danmark, årsager, komplikationer, undersøgelser, behandling og forløb. Du vil lære begreber som alkoholisk leversygdom, autoimmun hepatitis, portal hypertension, ikterus, hepatisk encefalopati, ascites og cirrosestigmata.
    27:21
    Cirrose2733 visninger
  • I den her video kan du lære om galdestenssygdom, som opstår, når galdesten begynder at give problemer. I videoen kigger vi bl.a. på, hvorfor galdesten opstår, hvornår de bliver problematiske, hvordan man behandler galdestenssygdom og meget mere. Du kan lære om begreber som cholecystitis, kolecystektomi og MRCP.
    16:50
    Galdestenssygdom1560 visninger
  • Videoen handler om tilstande med infektioner i mavetarmsystemet, fx dem, der kendes som roskildesyge eller madforgiftning. Det er en af de hyppigste sygdomsgrupper på verdensplan. Du kan lære om, hvilke mikroorganismer der udløser sygdommen og om undersøgelser og behandlinger. I den forbindelse vil du støde på begreber som fækal-oral smitte, inkubationstid og toksiner. 
    25:51
  • Over 50.000 mennesker i Danmark lever med de inflammatoriske tarmsygdomme colitis ulcerosa og morbus Crohn. Det er to sygdomme, der giver en kronisk betændelse i tarmen. I videoen kan du bl.a. lære om årsager, symptomer, undersøgelser og behandling af de to sygdomme. Du kan også lære om forskelle på de to sygdomme. 
    27:16
  • Kolorektalcancer er kræft i tyktarmen og endetarmen. Kolorektalcancer er en af de hyppigste kræftformer i Danmark og opstår i tarmens slimhinde. Symptomerne kan være diarré, forstoppelse, mavesmerter og blod i afføringen. Behandlingen kan være adjuverende eller neoadjuverende. Du kan lære om begreber som benigne og maligne forandringer, metastasering og tarmresektion. 
    17:25
    Kolorektalcancer2018 visninger
  • Obstipation kaldes også forstoppelse. Obstipation er en tilstand med hård og knoldet fæces og lang tid mellem defækationer. I videoen kan du lære om årsager, symptomer, undersøgelser, behandling og komplikationer. I den forbindelse kan du lære begreber som funktionel obstipation, koloskopi, laksantia, hæmorider, fissurer og sterkoral diarré.
    14:06
    Obstipation4997 visninger
  • Pancreatitis er betændelse i bugspytkirtlen. Betændelsen kan enten være akut eller kronisk, og den kan være alvorlig, da den kan påvirke både fordøjelsen og sukkerstofskiftet. I videoen kan du bl.a. lære om årsager, symptomer, undersøgelser, behandling og prognose, både for akut og kronisk pancreatitis.
    23:22
    Pancreatitis1682 visninger
  • Ulcussygdom rammer ca. 10.000 danskere om året. Sygdommen kaldes også for mavesår, men den dækker både over sår i mavesækken og tolvfingertarmen. Her kan du lære om, hvilke symptomer sygdommen giver, hvordan den undersøges, og hvilke behandlingsmuligheder, der er. Videoen dækker bl.a. begreber som perforation, dyspepsi og PPI-behandling.
    21:09
    Ulcussygdom2317 visninger

Dit pensum på video inden for sygdomslære. Vores videoer tilbyder en tryg og fleksibel måde at lære på, og vi dækker alt fra basal sygdomslære og diagnostiske redskaber til fordøjelsessystemet, nyrer og urinveje, psykiske lidelser og meget mere. Du har altid adgang til videoerne, så du frit kan tilpasse din læring til dit eget skea og din hverdag.

Du kan repetere stoffet efter behov eller genoptage hvor du er nået til. Det sikrer dig en god forståelse af emnerne og en mere dybdegående viden. Så er du altid godt forberedt.